2010. július 6., kedd

Tetőszigetelés...

Napjainkban sajnos egyre jobban megfigyelhető az a tendencia, hogy az energiaárak növekednek, éppen ezért van szükség a megfelelő tetőszigetelés kialakítására, amely által a fűtésdíj 20-25%-át is könnyedén megspórolhatjuk. A hőenergia 20-25% azonban a jó tetőszigetelés hiányában elvész feleslegesen. Ez szakszerű és teljes körű tetőszigetelés azonban pl. egy nagyon 200négyzetméteres családi ház esetében azonban nem olcsó mulatság. Az ár hosszútávon viszont a tetőszigetelés által bőven megfog térülni. Ha van ideje majd számoljon ennek kicsit utána Ön is.

A tető a ház falaihoz képest viszonylag vékony, éppen ezért fontos a megfelelő tetőszigetelés főként akkor, ha a tetőtérben is lakunk. A tetőszigetelés előnye egyébként nem csak a téli időszakban jön át. A tetőszigetelés ugyanis remekül jön nyáron is, mert ilyenkor a tető a hőség miatt felforrósodik, de a tetőszigetelés meggátolja a tetőtér átmelegedését és kellemesebb klímát biztosít a nap egész folyamán.
A tetőtér a tetőszigetelés esetében hangsúlyos része a házunknak. A szelet szinte mindig lehet érezni a nem megfelelő tetőszigetelés hiányában.

A tetőszigetelés első lépése mindig az, hogy a beszigetelendő tetőfelületet gondosan átvizsgáljuk. Olyan tényezőkre gondolok itt, mint pl. a tető teherbíró képessége. Ha egyes pontokban nem megfelelő ez, akkor ott javítani kell a problémát és meg kell erősíteni a tetőt a tetőszigetelés megkezdése előtt, hogy nehogy megrepedezzen a későbbiek során a homlokzat. Fontos, hogy a tető alapba ellenálló legyen a szélviharokkal szemben, és ezen túl jó zajszigeteléssel is rendelkezzen valamint sehol, ne engedje kiszökni a meleg levegőt. A tetőszigetelés során tehát elsőként a hőszigetelő réteget kell gondosan beépíteni majd ezután kell felhelyezni a párazáró réteget, majd a falakat pluszba, gipszkartonnal is ajánlatos bevonnunk.

A szigetelőanyagok jó kiválasztása alapvető feladat. Az építkezők legtöbbje könnyen elboldogul az ún. ásvány gyapottal. Az üveggyapot pl. remek hőszigetelő tulajdonsággal bír. Ezt az anyagot a tetőszigetelés során nyugodtan alkalmazhatjuk. Védőszemüveg hordása viszont ilyenkor kötelező, mivel az apró üvegszálak kihullhatnak az anyagból a felvitel során ami sérülést okozhat a szemben. Ez az anyag a remek hőszigetelő tulajdonsága mellett jól illeszthető és vágható. Ezt a réteget kell a tetőszigetelés folytán végül a párazáró fóliával védeni a nedvességtől.

A födém szigetelése a tetőszigetelés alapvető része. A tetőszigetelés alatt ilyenkor a levegőn megkeményedő habréteget képezzük a födémen. Ez akadályozza meg a hő hidak kialakulását a födémen, és egy afféle kabátként viselkedik. Ennek tetőszigetelés eljárásnak az előnye az, hogy a réteg nem vastag, de ugyanakkor jól zár és szigetel. A tetőszigetelés ezen módját akkor ajánlatos végezni ha a tetőnk egészét teljes mértékben újra kívánjuk szigetelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése