2010. július 6., kedd

Hőszigetelés felsőfokon...

A hőszigetelés nagyon fontos folyamat a ház építésekor. A megfelelő hőszigetelő anyagok és hőszigetelés biztosítja a ház melegét. Mi mindenre is jó egy hőszigetelő? A hőszigetelés a ház burkolásának egyik legfontosabb mozzanata, hiszen a hőszigetelés által nem csak melegebb lesz télen és hűvösebb nyáron a lakásunkba, de a fűtési számlánkon is jelentős mértékben csökkent ,de ehhez egy jó hőszigetelő kell első sorban.. A hőszigetelő története és ismerete már évszázadokra vezethető vissza. Mára azonban már egy külön szakterületté nőtte ki magát. A hőszigetelés egyaránt olyan fontos a megfelelő minőségű hőszigetelő a padlónál és a tetőnél, mint a ház fő elemeinél a falaknál. Tavaly nyáron mi is megcsináltuk az egész ház szigetelését és az eredmény egyértelműen érezhető volt. A hőszigetelő által közel 25% al csökkentek a fűtési költségek és ugyan az a meleg volt télen is a házban, valamint a hőszigetelésnek köszönhetően. Nem is gondolnánk, hogy a ház a hőmérsékletének közel 30%-t a falakon keresztül adja le és itt jön képbe a hőszigetelő. A hőszigetelő mindezt a hő leadást nem csak lecsökkenti, de gyakorlatilag meg is gátolja véglegesen.

A hőszigetelő rendszer alkalmazásával viszontnövelhető a falak hőtároló képessége és ezáltal a hőszigetelő nyáron egy kellemes klímát és télen meleget biztost számunkra. A hőszigetelő anyagok vásárlásakor nem érdemes az árakat nézni, mert mindig a legjobbat érdemes alkalmazni. A hőszigetelés előtt a hőszigetelő anyagáról kérjük ki egy szakértő véleményét. Sok esetben egy drágább hőszigetelő drágább hőszigetelést eredményez, de a szerkezet is lehet olcsóbb ezáltal. Sokakban felmerül a kérdés a hőszigetelés kapcsán, hogy a hőszigetelő alkalmazása és felvitel hol hasznosabb? Kívül vagy belül? A válasz egyértelmű, hogy a hőszigetelő anyag felvitele a fal rideg és külső felületére kell és ez sokkal hatásosabb is ráadásul, valamint kevesebb takarítással jár, mint ha a hőszigetelő a ház belső falán történne felragasztásra. A hőszigetelő vásárlásakor ezek mellett ne törődjünk sokat azárral mert a drágább az jobb is általában, és ráadásul egy olcsóbb szerkezet is kivitelezhető egy drága hőszigetelő alkalmazásakor. A hőszigetelő fontos ezek mellett hogy hővezetésben alacsonyabb legyen a falazaténál.

A hőszigetelő egyaránt lehet olyan fontos a garázs szigetelésekor, mint a házaknál, és ráadásul meggátolja a beázást és a penészedést ezáltal és a hát élettartama évtizedekkel is megnőhet. A hőszigetelő anyagok körében a leggyakrabban alkalmazott hőszigetelő anyagok az üveggyapot, kőzetgyapot, fagyapot és a polisztirol hőszigetelő anyagok. Egy kőzetgyapotos hőszigetelő esetében a hőszigetelő felvitele után egy fém, vagy műanyagráccsal fedjük le az egészet és ezt követi az üvegszál beágyazása. Végül egy vékony vakolatréteggel nem árt még lefedni a hőszigetelőt. A hőszigetelő anyag rendszerint legalább 4-5 cm vastagságban legyen feltéve a falra, mert már ez is 50-54%al csökkenti a hő veszteséget. Láthatjuk tehát, hogy a hőszigetelő milyen hasznos egy dolog. A hőszigetelő vastagságának a jó megválasztása tehát kulcs dolog lehet. A hőszigetelő anyag tehát egy rendszerint könnyű anyag. A hőszigetelés ezáltal, kétféle lehet. Lehet habosított és szálas. A hőszigetelő anyagok sok levegőt tartalmaznak. Végezetül ennyit szerettem volna leírni a cikkben a hőszigetelő anyagokkal kapcsolatban. Láthatjuk tehát hogy a hőszigetelő egy hasznos és környezetbarát dolog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése